Talna obloga iz plute

 

Pri opremljanju vašega doma in prostorov znotraj hiše, veliko ljudi naleti na težavo pri izbiri talnih oblog. Ko se ukvarjajo z izbiro primerne talne obloge bi radi toplo in prijetno oblogo, ki se bo lepo ujela z oblikovanjem stanovanja, povrhu vsega pa mora biti tudi poceni. Zelo dolgo je na tržišču prisotna tudi pluta. Gre za popolnoma naraven material, ki ga pridobivamo iz drevesa hrasta. Za te namene se uporablja predvsem skorja iz hrasta plutovca, ki je poznan kot zelo elastičen, trpežen, vodoodporen in antialergičen material, ki zelo dobro vpija tudi zvok.

 

Talna obloga iz plute je ena izmed mehkih in toplejših talnih oblog, zato se bodo na njej lahko otroci igrali brez bojazni da bi se prehladili. Še več, dokazano je da talna obloga iz plute pozitivno učinkuje na sklepe. Kot smo že omenili je pluta antialergična, ker je talna obloga iz plute antistatična. To pomeni, da se prah nanjo ne prime, zato je primerna tudi za alergetike.

 

Talna obloga iz plute je na voljo v različnih izvedbah, med katerimi lahko bodoči kupci izbirajo:

  • Gotova plastificirana pluta
  • Surova pluta, ki potrebuje dodatno lakiranje
  • Panelna pluta opremljena s klik sistemom za suho montažo

Talna obloga iz plute je za vgradnjo sila enostavna. Pred samim polaganjem je potrebno preveriti le da je polagalna površina dobro pripravljena, torej da so tlaki dobro izravnani. Sploh pri lepljenju je to še posebej važno saj v kolikor ravna podlaga ni zagotovljena, nam vsaka vdrtina oziroma nepravilnost postane vidna po koncu polaganja. Ko se lotimo polaganja plute pazimo tudi na to da le to ne položimo čisto do zida, saj tako kot les tudi talna obloga iz plute diha. Zato ob robu stene vedno pustimo vsaj pol centimetra prostora, da se lahko pluta razteza.